transport-slimakow-do-francjiTransport ślimaków do Francji to nie jedyny hit eksportowy naszych hodowców. Ślimaki z hodowli trafiają również do Japonii i USA. Ostatnio sporo jest informacji na temat ślimaków eksportowanych z Polski do Francji. Transport ślimaka do Francji przeszkadza francuskim hodowcom. Problem polega na tym, że nasze rodzime mięczaki są o wiele tańsze niż te, które są hodowane we Francji. Hodowcy ślimaków narzekają na to, że ślimaki pochodzące z Polskich ferm hodowlanych zalewają ich rynek, dlatego opłacalność hodowli drastycznie spada. Mimo głosów sprzeciwy eksport Polskich ślimaków do Francji wzrasta z roku na rok, co przekłada się na cenę ślimaków podawanych w restauracjach. Jeszcze nie tak dawno ślimaki w Francuskich restauracjach były rarytasem a obecnie można kupić tuzin za parę EURO.

Transport ślimaka do Francji

Transport ślimaka do Francji zarówno poprzez transport drogowy jak i lotniczy z polski zaspokaja zaledwie 5% zapotrzebowania rynku Francuskiego. Według niektórych danych szacunkowych zapotrzebowanie na ślimaki w Francji wynosi aż 170 ton, dlatego nie można się dziwić, że większość hodowlanych ślimaków z polski trafia na rynek francuski. Mimo wszystko nasi hodowcy ślimaków szukają innych możliwości eksportowych podbijając rynek w Belgi, Holandii. Niektóre trafiają nawet za ocean. Dla naszych hodowców transport ślimaka do Japonii nie jest niczym nowym. Ślimaki z polski podbiły Japonię już parę lat wcześniej, mimo że na terenach kraju kwitnącej wiśni również znajdują się fermy hodowlane.

Eksport ślimaka do Francji

francjaŻabie udka oraz ślimaki na stałe wpisały się do kart menu jako luksusowa przystawka podawana w francuskich restauracjach. Najbardziej znanym w Francji jest ślimak po burgundzku – symbol francuskiej kuchni. Ślimaki po burgundzku to tradycyjne danie regionalne w Burgundii. Ślimak po Burgundzku to ugotowane mięso ślimaka podanego z masłem czosnkowym i drobno posiekaną natką pietruszki. Skorupka ślimaka jest faszerowana, układana w brytfance, a następnie pieczona w temperaturze 180 stopni w piekarniku przez 15 minut. Obecnie eksportowane są gotowe dania z ślimaków w stanie głębokiego zamrożenia na specjalnych tackach, które po rozmrożeniu i pogrzaniu są gotowe do spożycia. Transport ślimaków w postaci gotowych dań jest realizowany drogą lotniczą i po przyjęciu zamówienia przez firmę OCS następuje jeszcze tego samego dnia. Eksport ślimaka do Francji w stanie hibernacji realizowany jest w opakowaniach lub workach siatkowych. Eksport gotowych dań z ślimaka realizowana jest w opakowaniach firmowych.

Walory smakowe ślimaków winniczków ceniono w starożytnym Rzymie. Przypisywano ślimakom właściwości lecznicze oraz uważano, że działa jak afrodyzjak. Starożytni Rzymianie zakorzenili spożywanie ślimaków na Wyspach Brytyjskich, gdzie do tej pory nazywa się je „ślimakiem rzymskim” Wykopaliska archeologiczne potwierdzają, że ślimaki lądowe nie tylko w Francji stanowiły od tysięcy lat formę pożywienia dla ludzi. Świadczą o tym znaleziska archeologiczne dokonane na terenie dzisiejszej Algierii i Tunezji.

Eksport ślimaków

Większość ślimaków, które trafiają na rynek krajowy jak i zagraniczny pochodzi z ferm hodowlanych. Eksport ślimaków przebiega dynamicznie i zwiększa się z roku na rok. Transport ślimaka dużego szarego (Helix aspersa maxima) lub małego (Helix aspersa Mulle) to nie jedyny hit eksportowy z polski. Nasze rodzime ślimaki winniczki cieszą się nieustającą popularnością. Co roku w punktach skupu ślimaków panuje spory ruch, ponieważ są to dodatkowe pieniądze dla każdego chętnego. Należy jednak wspomnieć, że: Rozporządzeniem Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 6 stycznia 1995 uznano winniczki za gatunek chroniony. Zezwolono jedynie na zbiór winniczków o średnicy muszli powyżej 30mm, w okresie od 1 do 31 maja.

Transport lotniczy ślimaków

Ślimaki charakteryzują się dużą zawartością dobrej jakości białka (15%), przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu (2,4%), przy czym aż 75% to nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: kwas linolowy i kwas linolenowy. Chude mięso ślimaków zawiera też sporo selenu, wapnia, potasu, cynku, magnezu i miedzi. Jak widać w mięsie ślimaków znajduje się sporo wartości odżywczych. Mięso z ślimaków to nie jedyny hit eksportowy z polki. Ze ślimaków wykorzystuje się niemal wszystko. Kawior ślimaka jest również cenionym przysmakiem. Śluz z ślimaków trafia do firm farmaceutycznych tak samo i skorupki znajdują swoich nabywców. Firma OCS realizuje transport lotniczy ślimaków – zobacz ofertę.

Oferta transportu lotniczego