Suchy lód w różnych postaciach

Czym jest suchy lód

Suchy lód w różnych postaciachSuchy lód (Carboglace®), inaczej CO2 w postaci stałej, uzyskuje się poprzez rozprężanie ciekłego CO2 pod ciśnieniem atmosferycznym. Połowa ciekłego CO2 przechodzi w postać gazową, a druga połowa zamienia się w śnieg CO2. Śnieg CO2 ubijany jest w wysokociśnieniowych prasach hydraulicznych lub wytłaczarkach, co pozwala uzyskać bloki lub granulki suchego lodu o odpowiednich średnicach 3 mm oraz 16 mm .Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem.

Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w fazę gazową w warunkach ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Stąd termin „suchy lód”. Ponadto, suchy lód wytwarza bakteriostatyczną atmosferę, która poprawia jakość chłodzonych produktów zapobiegając ich utlenianiu.

suchy_lod_granulat_3mmGranulat 3mm
Granulat fi 3mm suchego lodu swoje zastosowanie znajduje główne wśród producentów żywności gdzie używany jest jako dodatek używany podczas mielenia mięs, przypraw czy też wyrabianiu ciasta – jako dodatek do żywności E290. Granulat fi 3mm suchego lodu z wyglądu przypomina ziarenka ryżu. Ponadto wykorzystywany jest w maszynach do czyszczenia suchym lodem.

suchy lód granulat 16mmGranulat 16mm
Granulat fi 16mm suchego lodu jest najczęściej wykorzystywaną postacią suchego lodu, dzięki swoim właściwościom zaczyna zastępować suchy lód w postaci „Bloku”. Wykorzystywany jest głównie wśród odbiorców takich jak producenci żywności, firmy transportowe, zakłady produkcyjne, huty metali. Swoje zastosowanie znajduje również podczas tworzenia efektów specjalnych, jak również w laboratoriach i firmach cateringowych.

Cechy suchego lodu:
  • produkt naturalny
  • przyjazny dla środowiska
  • sublimacja w gaz bez pozostałości
  • brak kosztów inwestycyjnych
  • brak kosztów związanych z energią elektryczną
  • temperatura -78,5 °C
  • bezzapachowy
  • dwukrotnie wyższa efektywność chłodzenia w porównaniu do lodu wodnego
  • gęstość właściwa: 1,56 kg/dm3 – cięższy, niż powietrze, opada na podłoże
  • obojętny smak
  • niepalny
  • nietoksyczny

Suchy lód jest w ciągłej sprzedaży z możliwością doręczenia w dowolne miejsce w Polsce.

Suchy lód – bezpieczeństwo

Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem. Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w fazę gazową w warunkach ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Stąd termin “suchy lód”.
Pobierz plik pdf z instrukcją BHP przy pracy z suchym lodem.

 

Instrukcja BHP przy pracy z suchym lodem

I. Charakterystyka suchego lodu
Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem. Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej bezpośrednio w fazę gazową w warunkach normalnego ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Stąd termin“suchy lód”. Suchy lód wytwarza bakteriostatyczną atmosferę, która poprawia jakość chłodzonych produktów zapobiegając ich utlenianiu. Suchy lód to produkt niepalny, bezwonny i bez smaku, nietrujący, dopuszczony do kontaktu z artykułami spożywczymi. Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza i dlatego jego stężenie jest najwyższe przy podłodze. W wysokich stężeniach, szczególnie w małych i zamkniętych pomieszczeniach działa dusząco. Pojemnik z suchym lodem, oraz sam suchy lód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.
II. Zagrożenia

  1. Bezpośredni kontakt z dwutlenkiem węgla (CO2) w postaci stałej (suchy lód ma temp – 78° C ) może spowodować odmrożenia.
  2. Suchy lód podczas sublimacji wypiera tlen atmosferyczny z powietrza. Zawartość CO2 powyżej 5% w powietrzu stanowi niebezpieczeństwo. Mogą wystąpić zawroty głowy, znużenie oraz utrata przytomności. Bardzo wysokie stężenie dwutlenku węgla może spowodować uduszenie.
  3. Podczas sublimacji w szczelnie zamkniętym pojemniku dochodzi do wzrostu ciśnienia – może wystąpić zagrożenie pęknięcia/wybuchu, dlatego też suchy lód powinien być przechowywany tylko w kontenerach (pojemnikach) przystosowanych do tego typu produktu, lub też w kontenerach / pojemnikach w których został dostarczony.

III. Środki bezpieczeństwa i reguły postępowania

  1. Przy kontakcie z suchym lodem należy pamiętać ,aby nie dotykać suchego lodu bezpośrednio gołymi rękami. Osoba mająca bezpośredni kontakt z suchym lodem powinna być wyposażona w specjalny osprzęt tj. okulary, maskę, rękawice ochronne ocieplone.
  2. Suchy lód nie ma nic wspólnego z lodami. Nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Nie wolno go spożywać, ani używać do chłodzenia napoi. Suchy lód jest środkiem mrożąco–chłodzącym stosowanym w różnych dziedzinach przemysłu.
  3. Obowiązuje zasada: ograniczyć do minimum czas otwarcia kontenera / pojemnika z suchym lodem, a tym samym czas przebywania bezpośrednio przy pojemniku.
  4. Po włożeniu do pojemnika produktu wraz z suchym lodem należy zamknąć pojemnik oraz go zaplombować.
  5. Należy pamiętać że ze względu na właściwości, suchego lodu nie należy przechowywać go w szczelnie zamkniętych, nie przystosowanych do tego pojemnikach, gdyż grozi to ich rozsadzeniem, co może być niebezpieczne dla zdrowia i życia.
  6. Pojemnik z suchym lodem, oraz sam suchy lód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.

IV. Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej

  1. Podczas wszystkich czynności związanych z otwieraniem kontenera / pojemnika z suchym lodem bądź czynności związanych z wyjmowaniem lub wkładaniem suchego lodu do pojemnika należy stosować:
    • okulary, maskę, rękawice ochronne ocieplone,
    • odzież i obuwie (zgodnie z tabelą odzieży dla pracownika zatrudnionego na chłodni).
  2. Podczas mycia pojemników / kontenerów stosować okulary ochronne.
  3. Pojemnik z suchym lodem, oraz suchy lód przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.

V. Postępowanie w przypadkach zagrożenia

  1. W przypadku zadziałania czujnika zawartości CO2 należy opuścić miejsce i przewietrzyć pomieszczenie.
  2. W przypadku ewentualnego gaszenia pożaru w obrębie kontenerów i pojemników z suchym lodem należy użyć gaśnicy znajdującej się na miejscu.

VI. PIERWSZA POMOC
Jeśli dojdzie do bezpośredniego kontaktu z suchym lodem, należy:

  1. Kontakt ze skórą:
    • odmrożenia skóry przemywać przez ok. 15 minut letnią wodą,
    • następnie okryć jałowym opatrunkiem i zapewnić pomoc lekarską.
  2. Kontakt z oczami:
    • bolesne i trudno gojące się odmrożenia mogą spowodować trwałe uszkodzenia wzroku;
    • Oczy po zetknięciu z suchym lodem natychmiast przepłukać letnią wodą,
      płukanie powtarzać przez kolejne 15 minut.
    • Następnie okryć jałowym opatrunkiem zachowując sterylność.
    • Zapewnić natychmiastową pomoc lekarza okulisty.
  3. Wdychanie – osoby u których zaobserwowano:
    • przyspieszony oddech
    • bóle głowy
    • niemożność poruszania się,
    • brak przytomności

    wyprowadzić na świeże powietrze, zapewnić spokój i ciepłe okrycie. Wezwać lekarza. W przypadku bezdechu wykonać sztuczne oddychanie.

  4. Zakrztuszenie:
    koniecznie unikać. W przypadku wystąpienia zakrztuszenia, natychmiast wezwać lekarza.
  5. Spożycie:
    NIE dopuścić do połknięcia, ponieważ połknięcie suchego lodu może doprowadzić do poważnych obrażeń wewnętrznych, zapewnić natychmiastową pomoc lekarską.

VII. Poprawne usuwanie

  1. W razie potrzeby suchy lód usuwać na otwartej przestrzeni pozostawiając go do całkowitego wysublimowania, w tym przypadku należy ograniczyć dostęp osób trzecich.
  2. Nie wprowadzać suchego lodu do kanalizacji, piwnic, szybów i podobnych miejsc, gdzie mógłby ulec niebezpiecznemu stężeniu.
  3. W razie potrzeby kontaktować się z dostawcą suchego lodu.