transport w suchym lodzie

Transport w Suchym Lodzie

Transport w suchym lodzie to wyzwanie, zadanie, którego nie każda firma może i potrafi się podjąć. OCS Przesyłki kurierskie, oferuje transport w suchym lodzie lub taki, który umożliwia utrzymanie zorganizowanie łańcucha chłodniczego. To wyzwanie jest podyktowane samym produktem jakim jest suchy lód, który sublimuje , czyli inaczej mówiąc „paruje”. Transport ten wymaga bardzo ścisłego i logistycznego zorganizowania możliwości dosypywania suchego lodu w trakcie zorganizowanego transportu by przewożony towar lub przesyłki nie uległy rozmrożeniu. Bardzo ważnym punktem jest zorganizowanie odpowiedniej ilości suchego lodu w poszczególnych punktach przeładunku lub dłuższego postoju zamrożonego towaru.

Dokładamy wszelkich starań, aby świadczone Usługi w pełni odpowiadały obowiązującym standardom a jednocześnie spełniały potrzeby firm które zamawiają usługi transportowe. Dla OCS największe znaczenie mają indywidualne potrzeby i wymogi klienta. Spełniamy oczekiwania najbardziej wymagającym firmom a te, które obsługujemy na bieżąco przekonały się, że nie wycofujemy się z nowych wyzwań na rynku międzynarodowym.

transport w suchym lodzie

Współpracując z takimi firmami jak : Credo, Peli, Chronos oraz Intelsius – producentem izolowanych systemów opakowań, umożliwiamy firmom farmaceutycznym, medycznym jak również branży spożywczej, kosmetycznej czy też chemicznej  i klinikom indywidualnym na korzystanie z transportu w warunkach zapewniających zachowanie odpowiedniej temperatury produktu od momentu pobrania przesyłki aż do jej finalnego przekazania i jeśli wymaga tego nadawca lub odbiorca otrzymuje również informacje o całej trasie z zapisem rejestracji zakresu temperatury .Transport w suchym lodzie jest zadaniem priorytetowym i staramy się sprostać wszelkim wymaganiom stawianym przez firmy. Zapewniamy utrzymanie kontrolowanej temperatury na każdym etapie zarządzania przesyłką a w szczególności w takich warunkach, jak odbiór jest z miejsca gdzie jest np. temperatura na zewnątrz – 20 °C a leci do miejsca, gdzie jest np. +45°C

Nasza główna zasada to:

Jedna firma – kontrola temperatury – dostarczenie na miejsce – zadowolenie zleceniodawcy.

Korzystając z usług OCS które dotyczą transportu w suchym lodzie możesz być pewien, że jakość oferowanych usług jest na najwyższym poziomie.

Jeśli interesuje Cię wycena lub możliwości zorganizowania takiego transportu przez nasz wykwalifikowany zespół ludzi to skorzystaj z poniższego formularza, lub wysłanie zapytania bezpośrednio na maila : ocs@ocs.pl

Specjalistyczne systemy opakowań


Zespół specjalistów


System monitoringu przesyłki


OCS Transport Specjalistyczny, oferuje swoim klientom odpowiedni systemy opakowań do transportu w suchym lodzie produktów spożywczych, medycznych lub farmaceutycznych. System monitoringu przesyłki zapewnia OCS pełną kontrolę nad wymaganą temperaturą produktów. Transport w suchym lodzie odbywa się na terenie całego kraju oraz za granicą. Wykorzystywane przez OCS CCS systemy opakowań spełniają wymagania stawiane przez Ministerstwo Zdrowia, oraz są certyfikowane i w pełni zgodne z przepisami IATA dla transportu towarów niebezpiecznych (DGR) oraz do transportu drogowego (ADR). OCS CCS bazując na wieloletnim doświadczeniu gwarantuje transport w suchym lodzie wybranych produktów bez strat i uszkodzeń.

Specjalistyczny transport jakim jest transport w suchym lodzie nie może istnieć bez specjalistów w swojej branży. Wyszkolony zespół specjalistów (jakimi dysponujemy) zapewnia zleceniodawcy pełne doradztwo w zakresie specyfikacji przesyłek. Odpowiedni dobór opakowań, które powinny być użyte w trakcie transportu. Odpowiednia logistyka. Do zespołu specjalistów OCS należy ustalenie szczegółów realizacji zlecenia, sposobu i terminu odbioru oraz doręczenia przesyłki. Możemy zapewnić, że proces transportu jest ściśle monitorowany – od momentu otrzymania zlecenia, przez zastosowanie odpowiedniego opakowania, warunków transportu i doręczenia przesyłki do odbiorcy.

Czym jest suchy lód, który jest używany do transportu w suchym lodzie. 

suchy lód do transportu specjalistycznego w suchym lodzieTransport w suchym lodzie jest wykonywany przez firmy specjalistyczne na całym świecie. Suchy lód (Carboglace®), inaczej CO2 w postaci stałej, uzyskuje się poprzez rozprężanie ciekłego CO2 pod ciśnieniem atmosferycznym. Połowa ciekłego CO2 przechodzi w postać gazową, a druga połowa zamienia się w śnieg CO2. Śnieg CO2 ubijany jest w wysokociśnieniowych prasach hydraulicznych lub wytłaczarkach, co pozwala uzyskać bloki lub granulki suchego lodu o odpowiednich średnicach 3 mm oraz 16 mm .Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem. Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w fazę gazową w warunkach ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Stąd termin „suchy lód”. Ponadto, suchy lód wytwarza bakteriostatyczną atmosferę, która poprawia jakość chłodzonych produktów zapobiegając ich utlenianiu.

Granulat suchego lodu 3 mmGranulat suchego lodu 3 mm
Granulat suchego lodu fi 3 mm swoje zastosowanie znajduje główne wśród producentów żywności gdzie używany jest jako dodatek podczas mielenia mięs, przypraw czy też wyrabianiu ciasta. Jako dodatek do żywności oznaczony jest numerem E290. Granulat fi 3 mm suchego lodu z wyglądu przypomina ziarenka ryżu. Ponadto wykorzystywany jest w maszynach do czyszczenia suchym lodem.

Granulat suchego lodu 16 mmGranulat suchego lodu 16 mm
Granulat suchego lodu fi 16 mm jest najczęściej wykorzystywaną postacią suchego lodu. Dzięki swoim właściwościom zaczyna zastępować suchy lód w postaci „Bloków”. Stosowany jest również w transporcie w suchym lodzie jako materiał chłodniczy. Transport w suchym lodzie odbywa się wówczas w opakowaniach a suchy lód jest chłodziwem zawartości przesyłki. Wykorzystywany jest głównie wśród odbiorców takich jak producenci żywności, firmy transportowe, zakłady produkcyjne, huty metali. Swoje zastosowanie znajduje również podczas tworzenia efektów specjalnych, jak również w laboratoriach i firmach cateringowych.

Cechy suchego lodu:
  • produkt naturalny
  • przyjazny dla środowiska
  • sublimacja w gaz bez pozostałości
  • brak kosztów inwestycyjnych
  • brak kosztów związanych z energią elektryczną
  • temperatura -78,5 °C
  • bezzapachowy
  • dwukrotnie wyższa efektywność chłodzenia w porównaniu do lodu wodnego
  • gęstość właściwa: 1,56 kg/dm3 – cięższy, niż powietrze, opada na podłoże
  • obojętny smak
  • niepalny
  • nietoksyczny

Opakowania do transportu w suchym lodzie

BioTherm

Produkty z serii BioTherm są produktami jednorazowymi co w łatwy i dostępny jak również niedrogi sposób zabezpiecza produkty wymagające mrożenia lub głębokiego mrożenia w czasie transportu.

Pharma Therm

Produkty z serii Pharma Therm są kilku razowego użytku posiadające specjalny system izolacyjny zapewniający skuteczną ochronę przewożonego zawartego towaru. Zdolność zabezpieczenia nienaruszonej i zamrożonej przesyłki może trwać nawet do 120 godzin. System ten również posiada możliwość przewiezienie ładunków tzw paletowych, których wymiary są dostępne w dziale Pharma Therm Pallet.

Orca – 20 C°

Produkty z serii Orca – 20 C° są produktem wielorazowego użytku i nie wymagającego używania suchego lodu. Wypełnieniem opakowań Orca – 20 C° są specjalne wkłady które wymagają zamrożenia przez 36 godzin w temperaturze poniżej – 30 C°. Każde opakowanie wymaga wypełnienia 6 zmorzonymi wkładami by zapewnić bezpieczny transport do celu.

rejestrator temperatury

Rejestratory temperatury

OCS CCS do monitorowania temperatury wykorzystuje urządzenia firmy Sensitech®, aby w pełni zapewnić bezpieczeństwo produktów przesyłanych w temperaturze kontrolowanej.
Dzięki urządzeniom wykorzystywanym przez OCS CCS do transportu produktów w kontrolowanej temperaturze, zostaje zachowana historia temperatury – od momentu pobrania przesyłki do finalnego przekazania jej odbiorcy.

Suchy lód – bezpieczeństwo

Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem. Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w fazę gazową w warunkach ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Stąd termin “suchy lód”.
Pobierz plik pdf z instrukcją BHP przy pracy z suchym lodem.

 

Instrukcja BHP przy pracy z suchym lodem

I. Charakterystyka suchego lodu
Transport w suchym lodzie odbywa się dzięki specyficznym właściwościom sprasowanemu i zamrożonemu CO2. Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem. Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej bezpośrednio w fazę gazową w warunkach normalnego ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Stąd termin“suchy lód”. Suchy lód wytwarza bakteriostatyczną atmosferę, która poprawia jakość chłodzonych produktów zapobiegając ich utlenianiu. Suchy lód to produkt niepalny, bezwonny i bez smaku, nietrujący, dopuszczony do kontaktu z artykułami spożywczymi. Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza i dlatego jego stężenie jest najwyższe przy podłodze. W wysokich stężeniach, szczególnie w małych i zamkniętych pomieszczeniach działa dusząco. Pojemnik z suchym lodem, oraz sam suchy lód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.
II. Zagrożenia

  1. Bezpośredni kontakt z dwutlenkiem węgla (CO2) w postaci stałej (suchy lód ma temp – 78° C ) może spowodować odmrożenia.
  2. Suchy lód podczas sublimacji wypiera tlen atmosferyczny z powietrza. Zawartość CO2 powyżej 5% w powietrzu stanowi niebezpieczeństwo. Mogą wystąpić zawroty głowy, znużenie oraz utrata przytomności. Bardzo wysokie stężenie dwutlenku węgla może spowodować uduszenie.
  3. Podczas sublimacji w szczelnie zamkniętym pojemniku dochodzi do wzrostu ciśnienia – może wystąpić zagrożenie pęknięcia/wybuchu, dlatego też suchy lód powinien być przechowywany tylko w kontenerach (pojemnikach) przystosowanych do tego typu produktu, lub też w kontenerach / pojemnikach w których został dostarczony.

III. Środki bezpieczeństwa i reguły postępowania

  1. Przy kontakcie z suchym lodem należy pamiętać ,aby nie dotykać suchego lodu bezpośrednio gołymi rękami. Osoba mająca bezpośredni kontakt z suchym lodem powinna być wyposażona w specjalny osprzęt tj. okulary, maskę, rękawice ochronne ocieplone.
  2. Suchy lód nie ma nic wspólnego z lodami. Nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Nie wolno go spożywać, ani używać do chłodzenia napoi. Suchy lód jest środkiem mrożąco–chłodzącym stosowanym w różnych dziedzinach przemysłu.
  3. Obowiązuje zasada: ograniczyć do minimum czas otwarcia kontenera / pojemnika z suchym lodem, a tym samym czas przebywania bezpośrednio przy pojemniku.
  4. Po włożeniu do pojemnika produktu wraz z suchym lodem należy zamknąć pojemnik oraz go zaplombować.
  5. Należy pamiętać że ze względu na właściwości, suchego lodu nie należy przechowywać go w szczelnie zamkniętych, nie przystosowanych do tego pojemnikach, gdyż grozi to ich rozsadzeniem, co może być niebezpieczne dla zdrowia i życia.
  6. Pojemnik z suchym lodem, oraz sam suchy lód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.

IV. Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej

  1. Podczas wszystkich czynności związanych z otwieraniem kontenera / pojemnika z suchym lodem bądź czynności związanych z wyjmowaniem lub wkładaniem suchego lodu do pojemnika należy stosować:
    • okulary, maskę, rękawice ochronne ocieplone,
    • odzież i obuwie (zgodnie z tabelą odzieży dla pracownika zatrudnionego na chłodni).
  2. Podczas mycia pojemników / kontenerów stosować okulary ochronne.
  3. Pojemnik z suchym lodem, oraz suchy lód przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.

V. Postępowanie w przypadkach zagrożenia

  1. W przypadku zadziałania czujnika zawartości CO2 należy opuścić miejsce i przewietrzyć pomieszczenie.
  2. W przypadku ewentualnego gaszenia pożaru w obrębie kontenerów i pojemników z suchym lodem należy użyć gaśnicy znajdującej się na miejscu.

VI. PIERWSZA POMOC
Jeśli dojdzie do bezpośredniego kontaktu z suchym lodem, należy:

  1. Kontakt ze skórą:
    • odmrożenia skóry przemywać przez ok. 15 minut letnią wodą,
    • następnie okryć jałowym opatrunkiem i zapewnić pomoc lekarską.
  2. Kontakt z oczami:
    • bolesne i trudno gojące się odmrożenia mogą spowodować trwałe uszkodzenia wzroku;
    • Oczy po zetknięciu z suchym lodem natychmiast przepłukać letnią wodą,
      płukanie powtarzać przez kolejne 15 minut.
    • Następnie okryć jałowym opatrunkiem zachowując sterylność.
    • Zapewnić natychmiastową pomoc lekarza okulisty.
  3. Wdychanie – osoby u których zaobserwowano:
    • przyspieszony oddech
    • bóle głowy
    • niemożność poruszania się,
    • brak przytomności

    wyprowadzić na świeże powietrze, zapewnić spokój i ciepłe okrycie. Wezwać lekarza. W przypadku bezdechu wykonać sztuczne oddychanie.

  4. Zakrztuszenie:
    koniecznie unikać. W przypadku wystąpienia zakrztuszenia, natychmiast wezwać lekarza.
  5. Spożycie:
    NIE dopuścić do połknięcia, ponieważ połknięcie suchego lodu może doprowadzić do poważnych obrażeń wewnętrznych, zapewnić natychmiastową pomoc lekarską.

VII. Poprawne usuwanie

  1. W razie potrzeby suchy lód usuwać na otwartej przestrzeni pozostawiając go do całkowitego wysublimowania, w tym przypadku należy ograniczyć dostęp osób trzecich.
  2. Nie wprowadzać suchego lodu do kanalizacji, piwnic, szybów i podobnych miejsc, gdzie mógłby ulec niebezpiecznemu stężeniu.
  3. W razie potrzeby kontaktować się z dostawcą suchego lodu.