Czym jest suchy lód
![Suchy-Lód-1-usługa Suchy-Lód-1-usługa](https://ocs.pl/wp-content/uploads/2021/12/Suchy-Lod-1-usluga.jpg)
Suchy lód (Carboglace®), inaczej CO2 w postaci stałej, uzyskuje się poprzez rozprężanie ciekłego CO2 pod ciśnieniem atmosferycznym. W wyniku rozprężenia powstaje śnieg który jest prasowany do postaci bloków, plastrów lub granulatu o pożądanej średnicy granulatu. Śnieg powstały z CO2 ubijany jest w wysokociśnieniowych prasach hydraulicznych lub wytłaczarkach. Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem.
Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w fazę gazową w warunkach ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Zamiana ciała stałego w gaz nazywana jest sublimacją suchego lodu. Sublimacja suchego lodu zachodzi również w środowisku wodnym. Suchy lód wytwarza bakteriostatyczną atmosferę, która poprawia jakość chłodzonych produktów zapobiegając ich utlenianiu.
![suchy_lod_granulat_3mm suchy_lod_granulat_3mm](https://ocs.pl/wp-content/uploads/2021/12/suchy_lod_granulat_3mm.jpg)
Granulat suchego lodu fi 3 mm
Granulat suchego lodu fi 3mm znajduje zastosowanie główne wśród producentów żywności gdzie używany jest jako dodatek używany podczas mielenia mięs, przypraw czy też wyrabianiu ciasta . Jako dodatek do żywności oznaczony jest jako E290. Granulat suchego lodu fi 3mm z wyglądu przypomina ziarenka ryżu. Wykorzystywany jest w maszynach do czyszczenia suchym lodem.
![suchy_lod_granulat_16mm suchy_lod_granulat_16mm](https://ocs.pl/wp-content/uploads/2021/12/suchy_lod_granulat_16mm.jpg)
Granulat suchego lodu fi 16 mm
Granulat suchego lodu fi 16 mm jest najczęściej wykorzystywaną postacią suchego lodu, do transportu. Dzięki swoim właściwościom, granulat zaczyna zastępować suchy lód w postaci „Bloku”. Suchy lód wykorzystywany jest głównie wśród odbiorców takich jak producenci żywności, firmy transportowe, zakłady produkcyjne, huty metali. Swoje zastosowanie znajduje również podczas tworzenia efektów specjalnych, jak również w laboratoriach i firmach cateringowych.
Cechy suchego lodu:
- produkt naturalny
- przyjazny dla środowiska
- sublimacja w gaz bez pozostałości
- brak kosztów inwestycyjnych
- brak kosztów związanych z energią elektryczną
- temperatura -78,5 °C
- bezzapachowy
- dwukrotnie wyższa efektywność chłodzenia w porównaniu do lodu wodnego
- gęstość właściwa: 1,56 kg/dm3 – cięższy, niż powietrze, opada na podłoże
- obojętny smak
- niepalny
- nietoksyczny
Suchy lód jest w ciągłej sprzedaży z możliwością doręczenia w dowolne miejsce w Polsce.
Suchy lód – bezpieczeństwo
Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem. Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej w fazę gazową w warunkach ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Stąd termin “suchy lód”.
Pobierz plik pdf z instrukcją BHP przy pracy z suchym lodem.
Instrukcja BHP przy pracy z suchym lodem
I. Charakterystyka suchego lodu
Suchy lód jest całkowicie naturalnym produktem. Właściwością suchego lodu jest sublimacja, czyli przejście z fazy stałej bezpośrednio w fazę gazową w warunkach normalnego ciśnienia atmosferycznego z pominięciem fazy ciekłej. Stąd termin“suchy lód”. Suchy lód wytwarza bakteriostatyczną atmosferę, która poprawia jakość chłodzonych produktów zapobiegając ich utlenianiu. Suchy lód to produkt niepalny, bezwonny i bez smaku, nietrujący, dopuszczony do kontaktu z artykułami spożywczymi. Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza i dlatego jego stężenie jest najwyższe przy podłodze. W wysokich stężeniach, szczególnie w małych i zamkniętych pomieszczeniach działa dusząco. Pojemnik z suchym lodem, oraz sam suchy lód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.
II. Zagrożenia
- Bezpośredni kontakt z dwutlenkiem węgla (CO2) w postaci stałej (suchy lód ma temp – 78° C ) może spowodować odmrożenia.
- Suchy lód podczas sublimacji wypiera tlen atmosferyczny z powietrza. Zawartość CO2 powyżej 5% w powietrzu stanowi niebezpieczeństwo. Mogą wystąpić zawroty głowy, znużenie oraz utrata przytomności. Bardzo wysokie stężenie dwutlenku węgla może spowodować uduszenie.
- Podczas sublimacji w szczelnie zamkniętym pojemniku dochodzi do wzrostu ciśnienia – może wystąpić zagrożenie pęknięcia/wybuchu, dlatego też suchy lód powinien być przechowywany tylko w kontenerach (pojemnikach) przystosowanych do tego typu produktu, lub też w kontenerach / pojemnikach w których został dostarczony.
III. Środki bezpieczeństwa i reguły postępowania
- Przy kontakcie z suchym lodem należy pamiętać ,aby nie dotykać suchego lodu bezpośrednio gołymi rękami. Osoba mająca bezpośredni kontakt z suchym lodem powinna być wyposażona w specjalny osprzęt tj. okulary, maskę, rękawice ochronne ocieplone.
- Suchy lód nie ma nic wspólnego z lodami. Nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Nie wolno go spożywać, ani używać do chłodzenia napoi. Suchy lód jest środkiem mrożąco–chłodzącym stosowanym w różnych dziedzinach przemysłu.
- Obowiązuje zasada: ograniczyć do minimum czas otwarcia kontenera / pojemnika z suchym lodem, a tym samym czas przebywania bezpośrednio przy pojemniku.
- Po włożeniu do pojemnika produktu wraz z suchym lodem należy zamknąć pojemnik oraz go zaplombować.
- Należy pamiętać że ze względu na właściwości, suchego lodu nie należy przechowywać go w szczelnie zamkniętych, nie przystosowanych do tego pojemnikach, gdyż grozi to ich rozsadzeniem, co może być niebezpieczne dla zdrowia i życia.
- Pojemnik z suchym lodem, oraz sam suchy lód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.
IV. Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej
- Podczas wszystkich czynności związanych z otwieraniem kontenera / pojemnika z suchym lodem bądź czynności związanych z wyjmowaniem lub wkładaniem suchego lodu do pojemnika należy stosować:
- okulary, maskę, rękawice ochronne ocieplone,
- odzież i obuwie (zgodnie z tabelą odzieży dla pracownika zatrudnionego na chłodni).
- Podczas mycia pojemników / kontenerów stosować okulary ochronne.
- Pojemnik z suchym lodem, oraz suchy lód przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt.
V. Postępowanie w przypadkach zagrożenia
- W przypadku zadziałania czujnika zawartości CO2 należy opuścić miejsce i przewietrzyć pomieszczenie.
- W przypadku ewentualnego gaszenia pożaru w obrębie kontenerów i pojemników z suchym lodem należy użyć gaśnicy znajdującej się na miejscu.
VI. PIERWSZA POMOC
Jeśli dojdzie do bezpośredniego kontaktu z suchym lodem, należy:
- Kontakt ze skórą:
- odmrożenia skóry przemywać przez ok. 15 minut letnią wodą,
- następnie okryć jałowym opatrunkiem i zapewnić pomoc lekarską.
- Kontakt z oczami:
- bolesne i trudno gojące się odmrożenia mogą spowodować trwałe uszkodzenia wzroku;
- Oczy po zetknięciu z suchym lodem natychmiast przepłukać letnią wodą,
płukanie powtarzać przez kolejne 15 minut. - Następnie okryć jałowym opatrunkiem zachowując sterylność.
- Zapewnić natychmiastową pomoc lekarza okulisty.
- Wdychanie – osoby u których zaobserwowano:
- przyspieszony oddech
- bóle głowy
- niemożność poruszania się,
- brak przytomności
wyprowadzić na świeże powietrze, zapewnić spokój i ciepłe okrycie. Wezwać lekarza. W przypadku bezdechu wykonać sztuczne oddychanie.
- Zakrztuszenie:
koniecznie unikać. W przypadku wystąpienia zakrztuszenia, natychmiast wezwać lekarza. - Spożycie:
NIE dopuścić do połknięcia, ponieważ połknięcie suchego lodu może doprowadzić do poważnych obrażeń wewnętrznych, zapewnić natychmiastową pomoc lekarską.
VII. Poprawne usuwanie
- W razie potrzeby suchy lód usuwać na otwartej przestrzeni pozostawiając go do całkowitego wysublimowania, w tym przypadku należy ograniczyć dostęp osób trzecich.
- Nie wprowadzać suchego lodu do kanalizacji, piwnic, szybów i podobnych miejsc, gdzie mógłby ulec niebezpiecznemu stężeniu.
- W razie potrzeby kontaktować się z dostawcą suchego lodu.